torstai 5. marraskuuta 2015

Värejä ja oppia
Jakso A-ryhmä on viimeisen neljän viikon aikana tutustunut maalauksen työpajan toimintaan. Aluksi oppilaat perehtyivät taiteilijan tärkeisiin työvälineisiin eli väreihin. Värioppia kerrattiin vanhan kunnon väriympyrän muodossa. Muistiin palautuivat sekä puhtaiden välivärien sekoittaminen että värien eksoottisilta kalskahtavat nimet:  mitkä värinapit taas olivatkaan sinooperi, kromi ja ultramariini.Jatkoimme värien sekoittelua taittamisella ja murtamisella. Värejä taitettiin valkoisella, harmaalla ja mustalla ja murrettiin värin vastavärillä. Värien sekoittelu oli keskittymistä vaativaa hommaa ja ryhmä sekoittelikin värejä työhönsä hiljaisena syventyneenä.
Jakso-opintojen teeman on tänä vuonna "Tila". Teema on läsnä jokaisen jakson tehtävissä. Teemaa tutkitaan ja tulkitaan jokaisessa jaksossa eri tavoin, eri näkökulmasta tarkastellen. Maalauksen työpajassa teemaa käsiteltiin kolmiulotteisen tilan kuvaamisen keinoja opetellen. Tarkastelussa oli ilmaperspektiivi. Ilmaperspektiivissä katsojasta kaukana olevan objektit ovat sävyiltään viileämpiä ja vaaleampia kuin katsojaa lähellä olevat objektit. Esimerkkikuvina esillä oli Kristian Krokforsin ja Caspar David Friedrichin maisemamaalauksia.
Maalauksen työpajassa keskitytään maalaamaan öljyväreillä, joten jakso-oppilaiden on tärkeää päästä myös kokeilemaan öljyväreillä maalaamista. Suurimmalle osalle kokemus  öljyväreistä on ensimmäinen. Hyvä ohjeistus värien ja välineiden käyttämisessä luovat onnistumisen kokemuksia oppilaille. Vaikka työpajaksi ei valikoituisikaan maalaus, jää maalamisesta toivottavasti jokaiselle hyvä muisto.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti